Erdei Kápolna

Az erdőben felállított szabadtéri kápolnának a kupolája a kék ég és oltárja a lenyűgöző természet. A keresztény felekezetközi esketés meghitt és bensőséges, az egyházi szertartás hangulata olyan, mintha egy filmbe csöppentetek volna. A kápolna dekorációját a stílusotok szerint lehet alakítani, így templom-jellegűvé vagy természetközelivé téve. Az erdei kápolna önálló esketési helyszín, így az esküvői partytól függetlenül is igénybe vehetitek. 

Egy szertartás:
egyházi és polgári egyszerre!

A Budakeszi Önkormányzat anyakönyvvezetőjével együttműködve az Ökumenikus Egyház egyszerre egyházi- és hivatalos polgári szertartást is meg tud valósítani. Így ugyanazon a napon, egyazon szertartásban Isten előtt a törvény erejével is házasságra léphettek. Az esketésről itt tudtok meg többet…

Kérdezzetek! Válaszolunk!

kapolna@esketes.hu | +36-30-7566-188

 

Esketés az erdőben

Legyen az eskütök is olyan, mint a legszebb filmekben. Kedves, hangulatos, könnyed. Ha az esküvőn az újdonságokat keresitek, akkor az esküvő legfontosabb pillanatát, az egymásnak kimondott esküt is tegyétek olyanná, amilyenek vagytok.

Hiszen nem egy pap, egy hivatal vagy egy darab papír a házasságotok alapja, hanem az az egyetlen ígéret, amit kimondtok egymásnak, és amit egy életen át be is tartotok. Tegyük ezt sallangoktól mentessé, széppé és emlékezetessé.

Sokfélék vagyunk és még több féle elképzelésünk van az esküvőkről, amelyek érzelmi csúcsa az eskü kimondása. Ezért sem mindegy, hogy hol és hogyan történik. Esküdjetek meg a Szerelmesek Tölgye alatt vagy az Erdei Kápolnában! Az esketésről itt tudtok meg többet…

Kérdezzetek! Válaszolunk!

kapolna@esketes.hu | +36-30-7566-188

 

A Pilisi Szerelmesek Tölgye

A Pilis lábánál a Budakeszi Arborétum mellett áll egy öreg tölgy két évszázada. Az 1830-as évekből származik a legenda, amelynek főszereplői egy nemesi családnál dolgozó lovászfiú és a család leánya, akik – ahogy az lenni szokott – szerelmesek lettek egymásba.

A lány apja grófhoz akarta adni a lányát, hogy megmentse az apadó családi vagyont. A kötelesség és a szerelem harcolt a lány lelkében, ezért bár először engedte a fiú közeledését, bizonytalan volt. Végül az apa megneszelte a nemkívánt szerelmet és a kirúgta a lovászfiút, akit el is tiltottak a lánytól, így nem találkozhattak többet.

A lány rendszeresen kilovagolt a pilis erdőbe, ahol meg-megállt pihenni egy akkor még csak néhány évtizedes tölgy árnyékában. A lovászfiú – ezt tudván – ezen a fán hagyta ott levelét a lányak. A lány apja azonban tudta, hogy a fiú valahol a közelben várja a lánya felbukkanását, így a lovaglások sorsa is megpecsételődött a gróffal kötendő házasságig.

A pilisi erdőket járó szerzetes talált rá a napok óta kallódó levélre, aki ismerte a lány családját, és a levélből kiderült számára a szerelem és az apai szigor tusája. Mikor a tölgyfa alatt imádkozott a fiatalokért, a fák ágai között megcsillant a lemenő nap, lepkék százait hívva a fa ágai közé. A szerzetes jelnek látva ezt elhatározta, hogy eljuttatja a levelet a lánynak. Amit meg is tett, s a választ is visszavitte a fához. A legény és a leány így leveleztek egymással, mígnem a fiú unszolására a lány Keresztelő János ünnepének éjszakáján a tölgyfa alatt kimondta a házassági esküt. Az esketést a szerzetes celebrálta nagy titokban. A tanúk a Hold, a csillagok és a fán pihenő pillangók voltak.

A fiataloknak menekülniük kellett a lány apjának haragja – és a társadalom kritikája – elől, így végül Pozsonyba vezetett az útjuk, ahonnan a lány rendszeresen írt az őket segítő szerzetesnek. A leveleket a Szerelmesek Tölgyéhez címezte a pilisi erdő lábánál. Azóta sokszáz pár váltott levelet és gyűrűt is az immár kétszáz esztendős öreg tölgyfa alatt. A legenda szerint ugyanis az itt kimondott eskü örökké tart.